Kalasgänget med Kanonhästen


Fyra ICA-handlare ville ha en extra krydda i tillvaron.
   De köpte Victory Tilly.
   Priset: 3,5 miljoner kronor.
   Och de fick ett Kalas de aldrig kommer att glömma.


   En solig augustidag möter vi gänget bakom Stall Kalas ute på Stig H Johanssons träningscamp Stora Alby i Upplands-Väsby. Beväpnade med ett stort lass morötter går de in till sin ögonsten i hagen.
Denne världsstjärna som (mitten av augusti) sprungit in över 11 miljoner kronor ser egentligen ut som vilken häst som helst där han står och knaprar på morötterna.
   Eller som delägaren Johan Högberg säger:
   - Hästen fattar nog inte vilken guldklimp han är. Egentligen borde han stå på bakbenen och röka cigarr, skrattar han.
   Hur kommer det sig då att fyra ICA-handlare köper en travhäst för en så stor summa pengar?
   Handlar det om business? Nix.
   Är det "blåögda" lycksökare som inte har en aning om hur en häst ser ut?
   Glöm det.
   Samtliga i Stall Kalas har varit med förr och ägt flera travhästar. De har fått känna på hur svårt det kan vara, de har satsat - och förlorat.
   Men nu har de sannerligen gjort ett riktigt klipp. Även om det kanske inte var just det som var meningen…
   - Vi köpte den här hästen för att få ha roligt helt enkelt. Att kunna umgås tillsammans och få åka med på hästens resor och ha trevligt. Inte för att det skulle vara någon business, säger de samstämmigt.

VANA ATT SPELA HÖGT
Stall Kalas består av Göran Andersson, Bo Paulsson, Bertil och Johan Högberg.
   Fyra affärsmän från Stockholm som är vana att spela högt och fatta snabba beslut.
   Att de köpte Victory Tilly enligt devisen "våga, vinn" är väl närmast ett understatement.
   - Det är skönt att alla som är med på hästen vet vad det här handlar om.
   Det är så oerhört små marginaler i den här sporten och vad som helst kan hända.
   - Det går inte att ta med någon som aldrig har ägt häst förut på en sådan här grej och man får absolut inte se det här som en investering. Vi fyra känner varandra väl och tänker lika. Sedan får det heller inte vara så att någon behöver käka blodpudding om det skulle gå åt skogen, säger de.
   Under det dryga året som de ägt Victory Tilly har de redan fått sina livs travupplevelser.
   - Just att ha fått enas runt den här hästen och fått varit med och fira alla hans framgångar. De är oslagbart. Man får en riktig kick när han vinner, säger de.
   - Det här är också ett trevligt avbrott i vardagen. Att då och då kunna åka ut och hälsa på hästen och ge honom morötter. En riktig höjdare, säger Bo Paulsson och ger Victory Tilly en välförtjänt klapp.
   De fyra ICA-handlarna har känt varandra i nästan 15 år men aldrig ägt en häst tillsammans i den konstellation som de äger Victory Tilly. Men de sista tre, fyra åren har de dock pratat om att de skulle skaffa sig en riktigt, riktigt bra häst.
   - Vi har flera gånger pratat om att kanske bjuda med Stig H över till USA och leta upp en riktig kanonhäst.
   - Och varje gång som vi åkt rulltrappan upp till Kongressen på Solvalla och sett tavlorna med Elitloppsvinnarna har vi sagt till varandra, att där ska vi sitta en gång.
   Nu är de där. Fortare än de kunde ana.

SNABBA PUCKAR
Som det ofta är i affärsvärlden så är det "snabba puckar" som gäller.
   Även själva köpet av Victory Tilly gick snabbt tillväga. Efter det att Johan sett annonsen i Dagens Nyheter en fredag eftermiddag i maj så gick allting fort. Redan på måndag var köpet av Victory Tilly i hamn.
   Göran Andersson berättar:
   - Jag kommer ihåg att jag egentligen inte ville svara på frågan när Johan ringde och berättade om sin vilda idé. Jag hoppades att Bosse inte skulle säga att vi kör. Men det var precis vad Bosse gjorde. Och då
tyckte jag att, det där låter bra. Vi kör, skrattar han.
   Meningen var att Stall Kalas skulle bestå av tre eller fyra delägare.
   När Johans far, Bertil var inne i butiken och handlade hos Johan fick han också en fråga om att vara med.
   - Jag tyckte själv det var mycket pengar men efter att ha funderat ett tag så ringde jag tillbaka till Johan och sa: Jag säljer aktierna, säger Bertil.
   Efter ett telefonsamtal med uppfödaren och den förre ägaren Hans-Gunnar Tillander fick de också klart för sig vad hästen kostade.
   - Han kostar tre och en halv miljon kronor. Bestäm er innan klockan 17.00, minns jag att Tillander sade, berättar Johan.
   Och de gjorde det.
   - Vi kände på oss allihop att det här inte var läge att pruta på. Så vi slog till.

GLADA FÖR STIG H
De medger att det känns skönt att det är Stig H som har hand om deras superhäst. Johan minns vad Reijo Liljendahl sade till honom precis när Victory Tilly anlänt: "Ni kan vara helt lugna för att hästen kommer att starta i rätt tid, rätt lopp och mot rätt motstånd."
   Göran Andersson påpekar också en annan mycket viktig och intressant aspekt i sammanhanget.
   - Stig H har både råd och känsla att låta hästen vila när han behöver det. Och vi sätter inte alls någon press utan det är Stig som matchar hästen. Sedan måste vi också ge en stor eloge till skötaren Malin
Gustafsson. Hon lägger ner ett fantastiskt arbete på hästen.

VANN DIREKT
Johan Högberg är sedan tidigare hästägare hos Stig H och det var också han som kontaktade Johansson när det var dags för flytt.
   - Han var på semester när jag nådde honom på telefon. Jag förklarade att vi hade köpt Victory Tilly och undrade om han var intresserad av att träna honom. Jag sade också att vi gärna ville ha ett möte med honom på torsdag för att lägga upp allting praktiskt, berättar Johan.
   Hur blev reaktionen hos "Mäster"?
   - Oj då. Eh, jag har visserligen ett möte inbokat på torsdag, men det får vi ändra på, sade Stig H.
   Första starten Victory Tilly gjorde för Stall Kalas var under Elitloppshelgen 1999 då han vann Fyraåringseliten från start till mål på tiden 1.11,8.
   - Vad stolt man var då! Själv hade jag inte en tanke på att hästen skulle vinna. Alla har vi som sagt haft hästar tidigare som då sprungit om förstapris runt 10.000 kronor. Nu var det plötsligt 250.000 kronor.
   - Det var en riktig höjdare. Kanske den skönaste segern för oss, säger Johan.
   Sedan den segern har det alltså blivit några till. Med Elitloppssegern som kronan på verket har denne gudabenådade travare sprungit in en bra bit över tio miljoner kronor till sina ägare. Snacka om att ha fått sina 3,5 miljoner kronor väl föräntade under fjolåret...
   Vad gör ni med alla pengarna?
   - Allting har gått så fort. Vi har egentligen inte hunnit stanna upp och tänka på vad vi ska göra med pengarna. Det har liksom bara hänt det här, säger Göran.
   - Vi är inte nonchalanta gentemot pengarna men de går ju in i bolaget och tanken är väl att vi ska göra något roligt med dem framöver. Vad är dock inte bestämt ännu.
   Efter Victory Tillys Derbyseger i höstas skänkte Stall Kalas en halv miljon kronor till cancerfonden.
   - Det var något vi hade bestämt oss för innan och som kändes helt rätt då en familjemedlem blivit drabbad av den elakartade sjukdomen, säger Johan.
   Har ni någon gång fått bud på att sälja hästen?
   - Nej, inte en enda gång faktiskt. Det gick rykte ett tag om att någon hade bjudit tolv miljoner för honom men det stämmer inte alls.

SVENSK AVUNDSJUKA
Inom alla branscher och idrotter finns det folk som retar sig på de som når framgångar. Den svenska avundsjukan, kallas det för. Ägarna i stall Kalas sticker inte under stol med att deras framfarter på tävlingsbanan inte ses med blida ögon överallt.
   - Det är klart att det finns de i travvärlden som retar sig på oss. Här kommer vi inseglande, hej och hå, vi är bullriga och det är kalas om vartannat. Men vi har ju skaffat den här hästen för att få ha roligt. Då ska inte folk runt omkring tro att de kan bestämma hur vi ska vara. Vi är glada och vill ha kul. Det var ju det som var syftet med det här, säger Göran.
   - Vi är fullt medvetna om att det är hästen och Stig H som är stora och att vi är Kalle Ankor i sammanhanget. Men att ändå få uppleva det här är en helt underbar känsla, säger Göran.
   Elitloppshelgen var förstås höjdpunkten för de fyra stall Kalas-männen.
   De stod då på innerplan när finalen gick fick höra den massiva publiken skalla: "Stig H, Stig H"...
   - Vad kan man mer begära, undrar de.

BJÖD PÅ CHAMPAGNE

Det var också i samband med Elitloppet som de tillsammans med ägarna till Simb Zipper hade arrangerat med en sambaorkester vid prisceremonin.Något som inte väckt uppskattning hos alla.
   - Vi tyckte det här kunde vara en kul grej för att visa vår glädje.
   Förutom sambaorkestern så bjöd stall Kalas hela Kongressen på Solvalla på champagne. Det var också något som en del fått om bakfoten och felaktigt trott att ägarna hade förbeställt, att de närmast var säkra på att hästen skulle vinna .
   Att stall Kalas har det största förtroende för Stig H Johansson behöver egentligen inte nämnas. Efter Victory Tillys seger i Elitloppet fick de också en snygg gest tillbaka från sin tränare. Stig H skickade ett
vykort med ett bildcollage från Elitloppssegern till var och en av delägarna. På baksidan stod det: "Tack för förtroendet att få träna och köra Victory Tilly".
   - Det var oerhört stort. Jag har redan ramat in mitt kort och satt upp det på väggen, säger Johan.
   - När en kille som Stig H gör en sådan här grej så hajar man verkligen till. Det visar bara vilken power han har, säger Bosse.

BARA SEX ÅR GAMMAL
Ingen glömmer väl heller "Mäster" Stig H:s segertal till Solvallapubliken efter Elitloppssegern med Victory Tilly. "Nu behöver ni inte misstolka mig längre. Victory Tilly är den bästa häst jag både tränat och kört någonsin..!"
   Det är ord som inte säger lite och som fortfarande ringer i öronen.
   Victory Tilly är bara fem år gammal och trots alla storloppssegrar och intjänade miljoner så är det någonting som säger att den här sagan bara har tagit sin början. Som valack lär han få fortsätta tävla i ytterligare tre, fyra säsonger om han får vara frisk.
   Räkna alltså med att kalaset kommer att fortsätta ett bra tag till...